TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Arum maculatum L.
Magyar név:
Foltos kontyvirág
Familia:
Araceae
Család:
Kontyvirágfélék
Jellemzők: Levelei közös, hártyás burokban zárva fejlődnek, hosszú nyelűek, alsó harmadukban hüvelybe szélesednek. Lemezük dárda vagy nyíl alakú, hegyes, fénylő, sötétzöld, ép élű, néha barna vagy ibolyás foltokkal.
A virágzati kocsány 15-45 cm magas, rendszerint rövidebb mint a levélnyél, tövén vékony allevelekkel. A virágzati torzsa egylaki, amely feltűnő nagy 10-20 cm hosszú, csuklyaszerű virágzati burok. Ez a burok alul csövesen becsavarodott, feljebb befűződött, felül kiszélesedik, majd hegyben végzôdik, kívül zöldes, vagy fehéres vereses, belül zöldes vagy fehéres, sokszor ibolyás foltokkal. Az ország déli részében a virágzati burok nagyobbra, szélesebbre nő és szinesebbé válik. Virágjai csupaszok, egyivarúak, a torzsa alsó részében apró nővirágok vannak, erre néhány körben szőralakú, alul hagymaszerűen megvasatagodott ivartalan csökevényes virágok következnek, majd ezek fölött az apró, 3-4 porzós hímvirágok s fölöttük ismét ivartalan virágok láthatók. A torzsa vége a burok csöves részéből kinyúlik, buzogányszerűen megvastagodott, csupasz és barnás vöröses. Levelei tavasszal jelennek meg, nyár felé elhervadnak. Termése, amely június-augusztusban érik, a torzsa gerincén sűrűn álló, majdnem 1 cm átmérôjű, élénk skarlátpiros színű, szögletes vagy majdnem kerek, kevésmagvú bogyó. Magvai gömbölydedek, 4-5 mm átmérôjűek.
Virágzás: Április-május.
Méret: 15-50cm
Élőhely: Üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, szurdokerdőkben, törmelékerdőkben, száraz erdőkben, tirkán karsztbokorerdőkben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: