TERRA Sokkulcsú határozók

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4032 Debrecen, Martonfalvi u. 19. 3/8.

Bővebben a programokról

    A hagyományos értelemben vett növény-/állathatározást a jelenleg leginkább elterjedt módon dichotomicus (vagy polytomicus) kulcsú határozókkal végzik. Ennek során egy előre meghatározott lépéssor eredményeképpen jutunk el a célig. A módszer előnye, hogy az aktuális lépésben még szóbajöhető fajok (taxon-ok) közös tulajdonságaira vonatkozó kérdések megfelelő kialakításával viszonylag kevesebb kérdés megválaszolásával is jelentősen szűkíthetjük lehetőségek számát. Az ilyen határozók komoly hátránya ezzel szemben, hogy amennyiben az aktuális kérdésre adandó válaszhoz szükséges jelleg az adott példányon nem, vagy pillanatnyilag egyik elérhető példányon sem figyelhető meg, akkor a teljes határozás csődöt mondhat, hiába látszik számtalan további jelleg, melyek önmagukban még tökéletesen azonosíthatnák a keresett fajt (taxon-t).

     Erre a problémára ad megoldást a sokszempontú határozó, mely gyakorlatilag az összes potenciális kérdést felajánlva, a jelenleg megfigyelhető bélyegek alapján segíti a határozást. Előnye tehát, hogy a tényleg látható bélyegekkel dolgozik, hátránya, hogy működéséhez teljes mértékben ki kell tölteni a határozó-mátrixot, mely mérete a határozandó taxon-ok száma (fajszám) és keresőkérdések szorzata. A dichotomikus határozóknál ennek a képzeletbeli mátrixnak csak töredékét kell kitölteni! Ennek a kitöltése és interaktív használata nem nélkülözheti a megfelelő programok alkalmazását.

     Célunk egy olyan programcsomag kialakítása volt, mely egyrészt magas szinten támogatja a sokszempontú határozók alapjául szolgáló tulajdonság-táblázat minél egyszerűbb elkészítését, másrészt olyan keresőalgoritmust alkalmaz, mely biológiailag is korrekt, kompromisszummentes keresést tesz lehetővé.
A fentiek figyelembevételével kifejlesztett és itt bemutatásra kerülő TERRA Sokszempontú határozó keretrendszer az ilyen határozók készítésének minden munkafázisát próbálja leegyszerűsíteni. A határozó készítésének egyes lépései - kérdésstruktúra összeállítása, faj/taxon-lista összeállítása, tulajdonság-táblázat összeállítása, határozó ellenőrzése - után lehetőségünk van az elkészült határozó-adatokkal egy, szintén a programrendszer részét képező különálló határozót készíteni, mely "csak" határozásra képes. Ez az elkészült, továbbadható, akár laikusok által is felhasználható határozó. Mindezt emellett közzétehetjük az interneten való felhasználásra illetve - a kor igényeinek megfelelően - akár "okostelefonos" alkalmazásként is.

     A határozó lehetővé teszi minden fajhoz/taxon-hoz leírás és fotók, illusztrációk csatolását, minden kérdéshez magyarázó szöveg és illusztráció csatolását is, ezzel segítve a felhasználók munkáját. A határozás folyamán nyomon követhetjük az eddig megválaszolt kérdéseknek megfelelő szűkített fajlistát, akár fotókkal is, ezzel egyszerűsítve a kiválasztás folyamatát.
A programrendszerhez kifejlesztett keresőalgoritmus biológiailag korrekt módon oldja fel a sokszempontú határozók esetében jelentkező, a több, különálló, de összekapcsolt jelleg okozta problémákat is. (pl. sárga vagy rózsaszín virágszín)
Emellett határozáskor lehetőségünk van nemcsak egy jelleg megléte, hanem annak hiánya alapján is szűkíteni a találati listát. Azaz ha nem tudjuk eldönteni, például hány lába van az ezerlábúnak, a "nem lábatlan", "nem 6 lábú" illetve "nem 8 lábú" adatok bejelölésével is célhoz érhetünk. Ez minden olyan esetben hasznos, ha egy jelleg tökéletesen nem dönthető el, de számos komplementer válasz kizárásával mégis jelentősen szűkíthetjük a lehetőségeket. Ilyen esetekben a hagyományos határozók csődöt mondanak.


Utoljára módosítva: 2012.01.28.

Design: