TERRA Sokkulcsú határozók

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4032 Debrecen, Martonfalvi u. 19. 3/8.

A határozó használata

Csoport kiválasztása

A program határozó-adatbázisában található csoportokból a leugró lista segítségével ki kell választanunk, hogy melyikkel kívánunk dolgozni. Ha egyetlen csoport van az adatbázisban, a program automatikusan betölti annak adatait. A csoport megnyílása után a fentihez hasonló ablakot kapunk.

A főbb kezelőszervek funkciója:

A határozóról rögzített szerzői és kiegészítő információkat jeleníti meg,
A kérdéseket megjelenítő fastruktúra teljes összecsukására használatos
A kérdéseket megjelenítő fastruktúra teljes kibontására használatos
A kérdések listáján kijelölt kérdést adja hozzá a kiválasztott kérdésekhez
A kiválasztott kérdések listáján kijelölt kérdést veszi el kiválasztott kérdésekből

A határozás menete

  • Az összes kérdésből ki kell választani egy kérdést, melyre utaló jelleg megfigyelhető a határozandó objektumon, majd ezt a kérdést a kiválasztott kérdések listájához adjuk. Ehhez vagy a fentiekben bemutatott, jobbra mutató gombot használjuk, vagy kétszer kattintunk a kijelölt kérdésre. A kiválasztott kérdések között szereplő kérdések a baloldali listában szürke, dőlt betűvel is jelölve vannak. A kiválasztott kérdések listájában a kérdés előtt zöld + látható, ez jelzi, hogy a kérdés IGAZ voltát keressük
  • Amennyiben a kiválasztott kérdés ellentétét keressük, akkor a kiválasztott kérdések listáján a kérdésre duplán kattintva az negálódik, és ezt egy piros "-" piktogramm jelzi. Újra kettőt kattintva ismét negálódik, azaz + lesz, stb.
  • Amennyiben nem ismerjük a egy kérdés pontos jelentlését, az egérkurzort a kérdés felett tartva segítséget kaphatunk annak részletesebb leírásával. (amennyiben ezt a kérdéscsoport összeállítója megadta...)
  • Egy kérdést eltávolítani a kiválasztott kérdések listájáról szintén kétféleképpen lehet. Vagy kiválasztjuk a jobboldali listában, majd a balra mutató nyílra kattintunk, vagy a baloldali, összes kérdést tartalmazó listán a szürke színnel jelölt kérdésre kettőt kattintva az eltávolítódik a kiválaszott kérdések listájából.
  • A határozás folyamán a találati listában azonnal láthatjuk a változásokat. Amennyiben tudományos névvel és/vagy fotóval is látni szeretnénk a találati listát, a megfelelő jelölőnégyzetekkel beállíthatjuk.
  • Amennyiben a találati listán kijelölünk egy fajt, annak adatai megjelennek a bal lent található részletező területen. Amennyiben több fotó is rendelkezésre áll a fajról, itt tallózhatunk közülük a nyilak segítségével, illetve a további információ gomb segítségével a beállított weboldalra léphetünk.
Az ablak egyes mezőinek arányát (kérdések, találatok ill. részletező terület) a szürke méretező "csíkokkal" átállíthatjuk, mely beállításokat a program megjegyez.


Utoljára módosítva: 2012.01.28.

Design: