TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Salix babilonica L.

Magyar név:
Babiloni fűz

Familia:
Salicaceae
Család:
Fűzfélék
Leirás

Magas termetű, szélesen szétterülő, majd lecsüngő ágrendszerű lombhullató fa. Az idősebb fák szürke kérgét hosszanti árkok tagolják, a fiatalabb ágak és a vesszők kérge szürkés- vagy okkersárga. Rügyei meglehetősen aprók, ághoz simulók. Spirálisan szórt állású, keskeny lándzsás levelei rövid nyelűek, hosszuk meghaladhatja a 15 cm-t, szélességük másfél-két és fél centiméter. A levéllemez mindkét végén hosszan kihegyesedő, széle nagyon apró fűrészes, színi oldala sötétzöld, fonáka szürkészöld, mindkét oldalán kopasz, pálhája ritkán látható. Füzét virágzata legfeljebb 5 cm hosszú, a porzósat 2 többnyire kopasz porzóból álló porzós virágok, a termőset egy szintén kopasz, orsó alakú termőből álló termős virágok alkotják. A füzérben a virágok murvalevelei kanalasak, belső oldalukon kopaszak, kívül szőrösek. Mindkét virágban vannak mézfejtők. Annak ellenére, hogy a fűzfák kétlakiak, a babiloni szomorúfűz esetében gyakran találhatunk porzós és termős virágokat is tartalmazó, vegyes füzéreket. Mutatós világossárga vesszője és csüngő égrendszere miatt világszerte kedvelt díszfa.


Magasság

10-20 m


Virágzás

április-május


Termésérés

június


Származás

Közép-Ázsia keleti részétől Japánig elterjedt kelet-ázsiai faj, díszfaként sokfelé ültetik.


Élőhely

Laza szerkezetű, folyó- és patakparti nedves talajon.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: