TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Salix aurita L. - Füles fűz
Latin név:
Salix aurita L.

Magyar név:
Füles fűz

Familia:
Salicaceae
Család:
Fűzfélék
Leirás

Alacsony, bokros termetű lombhullató cserje. Ágai vöröses barnák és fényesek, vesszői és ághoz simuló rügyei szőrösek. A gallyak és fiatal ágak fatestében olajjáratok figyelhetők meg. Apró, mintegy 2-4 cm hosszú visszás tojásdad, ékvállú, szélesen lekerekített, de kihúzott csúcsú levelei rövid nyelűek, szélük durván fűrészes-fogas és hullámos (nem sík). A levéllemez színi oldala kopasz, fakó zöld, erezete besüllyedt, fonáka szürkészöld és dúsan szőrös, itt az erezet kidomborodik. Szív alakú pálhái nagyok, fűrészes szélűek. Hosszúkás tojásdad füzérei másfél centiméter hosszúak, a porzósakban hosszú, tövükön szőrös porzószálak, a termősekben keskeny kúpos, kocsányon ülő szőrös termők fejlődnek. A virágzati murvalevelek szőrösek, tövükön világosak, csúcsukon eleinte bordók, majd megbarnulnak. A virágok mézfejtője buzogány alakú. Nálunk élőhelyének megritkulása miatt védett, veszélyeztetett faj.


Magasság

2 m


Virágzás

március-április


Termésérés

június


Származás

Európa, a Földközi-tenger térségét kivéve.


Élőhely

Savanyú, pangó vizes láptalajon, láperdőkben és lápcserjésekben.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: