TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Rhamnus catharthicus L. - Varjútövis
Latin név:
Rhamnus catharthicus L.

Magyar név:
Varjútövis

Familia:
Rhamnaceae
Család:
Bengefélék
Leirás

Többnyire alacsonyabb termetű, görbe törzsű, lombhullató cserje, ritkán szabálytalan, laza koronájú kis fa. Ágai a törzstől derékszögben elállók, szürkésbarna vesszői fényesek, kopaszak, gyakran tövisben végződnek (szártövis), a vesszőhöz képest nagy, fekete rügyei vesszőhöz simulók, kecskekörömhöz hasonlók, keresztben átellenesen, de legtöbbször nem pontosan egymás mellett állnak. A rügypikkelyek barnásfeketék, pillás élűek. Levelei kerekdedek vagy tojásdadok, szélük finoman fűrészes, válluk lekerekített vagy hirtelen nyélbe keskenyedő, csúcsuk rövid hegyben végződik. A levélnyél 1-4 cm hosszú, lehulló pálhái ennél 2-3-szor rövidebbek. A levéllemez 3-7 cm hosszú és fele olyan széles, jellemzője a 3-4 pár előre hajló oldalér. Apró, négytagú, zöldessárga, illatos virágai kevés tagú levélhónalji bogernyő virágzatokban nyílnak. Borsónyi bogyótermései rövid kocsányon fejlődnek, zöldből feketére érnek, keserűek. Magvai három-élűek. Hashajtó hatású bogyói vértisztítóként használhatók, nedvével régen gyapjút festettek. A citromlepke (Gonepterix rhamni) tápnövénye.


Magasság

2-8 m


Virágzás

május


Termésérés

augusztus-szeptember


Származás

Eurázsiai-(mediterrán) flóraelem: Skandináviától Észak-Afrikáig, keletre Nyugat-Szibériáig elterjedt


Élőhely

Lombos erdők gyakori faja, cserjésekben, sziklás lejtőkön és folyóvölgyekben egészen 1500 m tengerszint feletti magasságig.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: