TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Quercus rubra L. - Vörös tölgy
Latin név:
Quercus rubra L.
Quercus borealis Michx.

Magyar név:
Vörös tölgy

Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfélék
Leirás

Magas termetű lombhullató fa. Koronája fiatal korában kúp alakú, később szélessé, terebélyessé válik. Vastag, rövid törzse már alacsonyan tartóágakra oszlik. Kérge szürke, sokáig sima marad, később repedezett és egyre sötétebb lesz. Vesszőinek héja sima, vörösesbarna, bordázott. Hosszúkás tojásdad, hegyes csúcsú rügyei világosbarnák, a rügypikkelyek széle rányomottan szőrös. Spirálisan szórt állású nagy (10-25 cm hosszú) visszás tojásdad levelei szárnyasan karéjosak, a karéjok kihúzott csúcsúak és durván fogas szélűek. A levéllemez színe matt sötétzöld, fonáka fénytelen, kissé világosabb, az érzugokban gyér szőrcsomókkal. A levélnyél 2-3 cm hosszú, tövénél vöröses. Őszi lombszíne élénkpiros vagy sárgásvörös. Kevéssel lombfakadás után nyíló porzós virágai laza barkavirágzatot alkotnak, a termős virágok a csúcsi vegyesrügyből fejlődő hajtáson vannak. Gömbölyded makktermése éretten vörösesbarna, lapos kupacsát szorosan illeszkedő, fedelékes pikkelylevelek borítják, a terméses virágzati tengely legfeljebb 1 cm hosszú. A vörös tölgy gyorsabb növekedésű és itthon kevesebb kártevője van mint az őshonos tölgyeknek, ezért a semleges vagy gyengén savanyú, üde talajú termőhelyeken erdészeti ültetvényekbe és parkfának telepítik. Rendszeresen és bőven terem, magoncai az anyafa alatt tömegesek, de attól nagyobb távolságban is megjelennek, gyomosítanak.


Magasság

20-35 m


Virágzás

május


Termésérés

szeptember


Származás

Észak-Amerika keleti része (a Nagy Tavak környékétől Texasig).


Élőhely

Üde lombos erdők, parkok.


Érdekesség

Európában parkokba és erdészeti ültetvényekbe már hosszabb ideje telepítik. Hazánkban semleges vagy gyengén savanyú talajon (főleg Somogyban) az ültetvényekből kivadul és meghonosodik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: