TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Populus tremula L. - Rezgő nyár
Latin név:
Populus tremula L.

Magyar név:
Rezgő nyár

Familia:
Populaceae
Család:
Nyárfafélék
Leirás

Közepes termetű, eleinte laza, később kúpos, majd szabálytalanul kerekded koronát fejlesztő, gyökérsarjakkal erőteljesen szaporodó fa. Sima, kissé ragadós kérge fiatal korában világosszürke, majd zöldesszürkévé és barnává válik, paraszemölcsös, de nem repedezett. Vesszői fényes barnásvörösek, szórt spirális állású, hegyes, tojásdad, ragacsos rügyei a vesszőhöz simulnak. Hosszú nyelű, kerekded levelei a legenyhébb fuvallat hatására is rezegnek. A levéllemez 3-10 cm hosszú széle tompán fűrészes vagy kanyargós, válla kerek vagy szíves, színi oldalán hamvas vagy világoszöld, fonákán mindig világosabb és csupasz. Őszi lombszíne narancssárga vagy élénkpiros. Virágai kétlakiak. Nagy tömegben fejlődő, ezüstösen selymes szőrű porzós barkái 5-8 cm hosszúak, virágzáskor a portokoktól borvörös árnyalatúak. Világos sárgászöld termős barkái 4 cm hosszúak, terméséréskor 12 cm-re is megnőhetnek. Két kopáccsal nyíló tokterméseiből vattaszerű repítőszőrös magvak bújnak elő. Nálunk mezővédő erdősávokba is telepítik.


Magasság

15 m


Virágzás

március-április


Termésérés

május


Származás

Eurázsiai -(mediterrán) flóraelem, Európában valamennyi vadont termő nyárfa közül ez a leggyakoribb.


Élőhely

A síkságoktól a magasabb hegyvidékekig a legkülönfélébb talajokon megélő pionír faj.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: