TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Populus nigra L. - Fekete nyár
Latin név:
Populus nigra L.

Magyar név:
Fekete nyár
topolyafa

Familia:
Populaceae
Család:
Nyárfafélék
Leirás

Magas termetű, szabálytalan ágrendszerű, idősebb korában szétterülő koronát fejlesztő fa. Vastag törzse általában csomós, olykor már kevéssel a talaj fölött ágakra oszlik. Kérge sötétszürke, mélyen barázdált, az ágai és hajtásai fényes világosbarna színűek. Spirűlisan szórt állású, hegyes, vörösesbarna rügyei az ághoz simulnak, sok ragadós rügypikkellyel fedettek. Levelei a hosszú hajtásokon háromszög alakúak, vagy tojásdadok, a rövidhajtásokon rombusz vagy deltoid alakúak hosszan kihúzott csúcsúak. A levéllemez 5-9 cm hosszú, széle tompán előre álló fűrészes. Lombfakadáskor a levelek barnás világoszöldek, később fényes sötétzöldek lesznek. Virágai kétlakiak. Szürkésfehér, 5-7 cm hosszú tömött porzós barkáit virágzáskor beborítják a piros portokok. Zöld termős barkái 10-15 cm hosszúak. Termése zöld, gömbölyű, két kopáccsal nyíló tok, melyből a szél messzire viszi a repítőszőrös magvakat. Porzós virágú 'Italica' nevű fajtája a jegenyenyár, melyet az oszlopos mediterrán ciprusokra emlékeztető koronaformája miatt régóta széles körben ültetnek. A kanadai nyár (Populus × canadensis Moench. vagy P. × euramericana) a fekete és a virginiai nyár (Populus deltoides Marsh.) mesterséges hibridje, melyet gyors növekedése miatt a megfelelő vízellátású területeken papíripari felhasználásra ültetvényekbe telepítenek.


Magasság

30 m


Virágzás

március-április


Termésérés

május


Származás

Eurázsiai flóraelem, Közép- és Dél-Európa nagyobb folyóvölgyeiben honos.


Élőhely

Nedves, rendszeresen víz járta területek, ártéri ligeterdők.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: