TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Platanus hybrida Brot. - Juharlevelű platán
Latin név:
Platanus hybrida Brot.
Platanus acerifolia (Ait.) Willd.

Magyar név:
Juharlevelű platán
közönséges platán

Familia:
Platanaceae
Család:
Platánfélék
Leirás

Magas termetű, terebélyes koronájú lombhullató fa. Egyenes törzse általában csak a koronaközepén ágazik el, robosztus tartóágai oldalra hosszan kinyúlhatnak. Kérge jellegzetes lekerekített körvonalú, vékony lapokban válik le, világossárga foltokat hagyva maga után. A foltok idővel megsötétednek. Viszonylag vastag vesszői világos olajbarnák, szórt átellenes állású rügyei kúposak, lombos állapotban a levélalapba rejtettek. Ölbefogottan karéjos levelei, 15-20 cm hosszúak és többnyire ennél szélesebbek. A karéjok hegyes, háromszög alakú csúcsba futnak. A levél széle durván fűrészes, kihajtáskor színi oldalán gyérebben, fonákán dúsan molyhos szőrös, mely a kifejlett levélről hamar lekopik. Pálhája is karéjos, tövénél csővé forrt, lehulló. Fejecskébe tömörülő szélporozta virágai váltivarú egylakiak, 5, 4 vagy 3-tagú, szabad virágtakarójuk sárgászöld, nagyon apró. A termős virágokban csökevényes (portok nélküli) porzók találhatók. Gömbölyű, 3-4 cm átmérőjű, egyesével, kettesével, vagy ritkán hármasával fejlődő aszmagcsoport terméságazataiban többnyire 7-3 aszmagból álló terméscsoportokat lehet elkülöníteni. Az érett termés télen a fán marad és csak tavasszal hullik szét repítőszőrös aszmagokra. A közönséges platánt dísz- és útsorfaként régóta ültetik, az európai kertépítészet történetében külön korszakot neveztek el róla. Tartós, szilárd fájából értékes bútorokat készítenek, a világos szíjácsából készült furnért intarziákhoz keresik.


Magasság

30-40 m


Virágzás

május


Termésérés

március


Származás

Eredetét vitatják, egyesek a keleti (P. orientalis L. )és a nyugati platán (P. occidentalis L.) hibridjének tartják, mások a keleti platán változatának tekintik


Élőhely

Régóta telepített parkfa és városi útsorfa.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: