TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Pinus wallichiana (Mc Clelland) A. B. Jacks - Himalájai selyemfenyő
Latin név:
Pinus wallichiana (Mc Clelland) A. B. Jacks

Magyar név:
Himalájai selyemfenyő

Familia:
Pinaceae
Család:
Ikermagvas fenyőfélék
Leirás

Nyitott koronájú, magas termetű örökzöld fa. Vékony kérge eleinte sima, szürkésbarna, később apró többnyire hosszanti repedésekkel tagolt. Fiatal hajtásai csupaszok, viaszrétegtől hamvasak, sárgászöld vagy barna színűek. Kissé hegyes, kúpos rügyei átlagosan 6 mm hosszúak, rügypikkelyei hosszúkás-lándzsásak. Hosszú, hajlékony tűlevelei ötös csomókban fejlődnek a törpehajtásokon, szélük érdek, színük fakó zöld, keresztmetszetük háromszög alakú, hosszúságuk 8 és 20 cm között változik. Porzós tobozai a tavaszi hajtás tövénél csoportosan állnak. Termős tobozai nyelesek, saját súlyuk alatt idővel lecsöngővé válnak, hosszuk 15-25 cm, szélességük zárt állapotban 3 cm körüli, felnyílva meghaladhatja a 8 cm-t, gyantacseppesek. Magvai szárnyasak. Különleges lombja miatt díszfaként széles körben ültetik, gyorsan nő, de hazánkban többnyire rövid életű, különösen tűző napos fekvésben.


Magasság

50 m


Virágzás

április-május


Magérés

tavasszal


Származás

Himalája: Afganisztán, Nepál.


Élőhely

Hegyvidéki erdők 2000-4000 m tengerszint feletti magasságig.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: