TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Picea abies (L.) Karsten - Lúcfenyő
Latin név:
Picea abies (L.) Karsten
Picea excelsa (Lam.) Link

Magyar név:
Lúcfenyő

Familia:
Pinaceae
Család:
Ikermagvas fenyőfélék
Leirás

Magas termetű, szabályos kúp alakú, egysudaras koronát fejlesztő tűlevelű örökzöld fa. Kérge pikkelyes, vörösbarna, idős korában szürkésbarnává és repedezetté válik. A fiatal hajtások vöröses színűek, vastagok, rügyei sötétbarnák, kegyes tojásdadok. Spirálisan szórt állású tűlevelei 1-2,5 cm hosszúak, négyszögletesek, keresztmetszetben rombusz alakúak, merevek és hegyesek, de nem nagyon szúrósak, kellemes illatúak. A porzós tobozok 1 cm hosszúak, kinyílás előtt pirosak, később sárgára változnak, elvirágzás után lehullanak. Termős tobozai pirosak, vagy ritkán zöldek, kezdetben felállók, később saját súlyuk alatt lecsüngők, éretten világosbarnák, hosszuk 10-16 cm, a tobozpikkelyek merevek és ép szélűek. Szárnyas magvainak kihullása után a tobozok idővel lehullanak. A közönséges luc a leggyakoribb karácsonyfa, erre a célra ültetvényekben termesztik. Eredeti termőhelyén a lucot erdészeti művelés alatt tartják és tömegesen telepítik. Fája puha, ugyanakkor rugalmas és tartós, könnyen megmunkálható, bútorkészítésre és épületfának nagy mennyiségben használják. A Kaukázusban és Kis-Ázsiában a közönséges lucot a mintegy fele akkora levelű keleti luc (Picea orientalis (L.) Link) váltja fel. Ez kissé jobban tűri a szárazságot és a kártevők is kevésbé károsítják, nálunk elsősorban díszfakánt ültetik.


Magasság

30-50 m


Virágzás

április-június


Magérés

A következő év tavaszán


Származás

Európa: Skandináviától a Balkánig. Az Alpokban és a Kárpátokban a bükkösök fölött összefüggő övet alkot. Észak-Európában jórészt síksági-dombvidéki övet alkot.


Élőhely

Közép-Európában hegyvidéki, Skandináviában síksági lucosokat alkot. Sekély gyökérzetével megkapaszkodik a laza, humuszos talajon. Megsavanyítja a talajt, miáltal élőhelyet teremt a savanyú talajt igénylő növényeknek (pl. áfonyák). Évi több mint 700 mm csapadékmennyiség mellett érzi jól magát.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: