TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Parrotia persica C. A. Meyer - Kaukázusi vasfa
Latin név:
Parrotia persica C. A. Meyer

Magyar név:
Kaukázusi vasfa
Perzsa varázsfa

Familia:
Hamamelidaceae
Család:
Varázsmogyorófélék
Leirás

Közepes vagy magas termetű, alacsonyan elágazó, gyakran többtörzsű, széles koronájú lombhullató fa. Egyedülálló tulajdonsága, hogy egymással tartósan érintkező ágai összenőnek. Valódi szövetegyesülés, csak két (akár külön egyedhez tartozó) vasfa ág között jön létre, ha más fafajok ágaival nő össze, az csak mechanikai kapcsolatot jelent, vagyis a két különböző fafaj kérge egymás között megmarad. A kaukázusi vasfa kérge Barnásszürke vagy vöröses árnyalatú, a platánhoz hasonlóan kerek lapokban leváló, a friss kéreg okkersárga vagy drapp színű foltokban látható. Vesszői szürkék, vékonyak de merevek, nem teljesen egyenesek. Fiatal hajtásai zöldes alapon gyakran vöröses árnyalatúak, merev csillagszőrökkel borítottak. Rügyei hosszúkásak, a vesszőhöz hajlók, feketésbarnák, sűrűn szőrösek. Szórt átellenes állású levelei visszás- vagy hosszúkás-tojásdadok, 5-20 cm hosszúak, 3-7 cm szélesek, válluk ék alakú vagy kissé lekerekített, csúcsuk tompa hegyben végződik. A levél széle kanyargós vagy szabálytalanul csipkés, kissé hullámos. Színük fényes sötétzöld, fonákuk kissé világosabb. Kihajtáskor a levelek széle gyakran antociános (pirosas) árnyalatú és érdes szőrökkel fedett, ez később elmúlik. A levél erezete szárnyas, színi oldalán kissé bemélyedt. Őszi lombszíne lángoló tűzpiros, bordó, narancssárga vagy sárga. Kora tavasszal, lombfakadás előtt nyíló, szélmegporzású sziromtalan virágai fejecskékbe tömörülnek, legszebb díszük a sok borvörös portok. A virágtakaró csupán a halványzöld csészelevelekből áll, melyeket sötétbarna fellevelek vesznek körül. Két kopáccsal nyíló, kétrekeszű, szarvacskás tüszőtok termése fásodó, magvai fényes sötétbarnák apró világos köldökfolttal. Elsősorban díszfaként ültetik, hazájában szívós, tömör fájából (melynek sűrűsége megközelíti az 1 g/cm3-t) nemrég még gépalkatrészeket is készítettek.


Magasság

12-22 (25) m


Virágzás

február-március


Termésérés

szeptember


Származás

Az Elburz hegység északi oldala: a Kaszpi tenger déli partvidékét szegélyező hegyvidéki terület: Lenkerán környéke (Azerbajdzsán), Gilán és Mazenderán tartományok (Irán).


Élőhely

Síksági és alacsony hegyvidéki erdőalkotó fa, aljnövényzet nélküli (Parrotietum nudum) és az iráni csodabogyó (Ruscus hyrcanus) uralta társulásban (Parrotietum ruscosum).


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: