TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Morus alba L. - Fehér eperfa
Latin név:
Morus alba L.

Magyar név:
Fehér eperfa

Familia:
Moraceae
Család:
Eperfafélék
Leirás

Közepes vagy magas termetű lombhullató fa. Kérge vöröses- vagy szürkésbarna, idősebb korában hosszanti repedésekkel tarkított. Vesszői világos szürkésbarnák, közepesen vékonyak. Friss zöld hajtásai szabad szemmel nézve csupaszok, erős nagyítóval szemlélve gyéren apró szőrösek, rajta kissé megnyúlt, szabálytalan paraszemölcsök vannak. Rügyei kúposak vagy gömbölyded szív alakúak, 5-7(-9) vörösbarna rügypikkellyel fedettek. Levelei kissé aszimmetrikusak, tojásdadok, 6-12 cn hosszúak, viszonylag vékonyak, általában, és a termő hajtásokon tagolatlanok, a hosszúhajtásokon karéjosak, hasadtak vagy osztottak is lehetnek. A levél széle fűrészes, válla szíves, csúcsa többé-kevésbé kihegyezett. A levélnyél vékony, átlagosan 2 cm hosszú, szőrös, színi oldalán csatornás. A lomb színe élénk zöld, ősszel aranysárgára színeződik. Keskeny, lándzsás pálhalevelei lehullók, hosszuk 12, szélességük 2 mm közüli. Virágai váltivarú egylakiak, előfordul, hogy egy fán túlnyomó részt porzós vagy termős virágok vannak. A porzós virágok hosszúnyelű világossárga barkavirágzatot, a termősek rövidnyelű fejecskéket alkotnak. A virágtakaró négytagú lepel, mely a termős virágzatban elhúsosodik, így alakul ki a makk-terméságazat áltermés. Apró makktermései átlagosan 2,3 mm hosszúak, tojásdadok, világossárgás vagy világosbarnás, színűek. A terméságazat majdnem csupasz, többnyire 1,5-2 cm hosszú, hengeres, húsos lepellevelei éretten fehérek, rózsaszínesek, lilák vagy feketék egyaránt lehetnek, ízük azonban színüktől függetlenül émelyítően édes, alig savas. Magyarországon a fehér eperfát a XVII. századtól telepítik selyemhernyó tápnövényeként, nagyarányú telepítése a XIX. század vége felé történt. A XX. század első felében behurcolt amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea DRURY) nagy pusztítást okozott a hazai fehéreperfa állományban. Fája kiváló ipari és szerszámfa, a legtöbbet hordókészítésre használják. Frissen vágott faanyaga élénksárga, mely levegőn idővel megbarnul. Terméságazatából többnyire pálinkát készítenek.


Magasság

10-15 m


Virágzás

Április-június


Termésérés

június-július


Származás

Kína


Élőhely

Hegyvidéki erdők; nálunk utak mentén, régi kertekben, kivadul, pl. ártéri erdőkben.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: