TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Mespilus germanica L. - Naspolya
Latin név:
Mespilus germanica L.

Magyar név:
Naspolya
borízű naspolya, lasponya, miszpolya, nyospolya

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Kisebb fa vagy nagyobb cserje. Fája szürkésbarna. A levelei egyszerűek, szórt állásúak, ép szélűek vagy fűrészesek, rövid nyelűek (mintegy 1 cm), keskeny ovális alakú, kb. 10 cm hosszú, 2-3 cm széles, fonákuk többé-kevésbé molyhos, íves levélvállú, tompa vagy kihegyesedő csúcsú. Virágai hímnősek, sok porzósak, 5 bibéjük van. Öt szirma fehér, 1,5 cm hosszúak. Csészelevelei 1,5-3 cm hosszúak, egyenlőtlenek, többé-kevésbé keskeny lándzsásak, termést koronázzák (termésen felállóak). Termése barna színű, 2-4 cm hosszú, gömbölyded körte alakú, C-vitaminban gazdag, édes ízű csontáralma (szabadon álló tüszői elfásodnak, egymagvúak). Termését szotyósra érve, barna terméshúsát fogyasztják. Kerti gyümölcstermő növény, de néha elvadul, illetve felhagyott gyümölcsösökben sokáig fennmaradó faj.


Magasság

2-6 m


Virágzás

május-június


Termésérés

november-december


Származás

Elő-Ázsia


Élőhely

kertek


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: