TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Liriodendron tulipifera L. - Tulipánfa
Latin név:
Liriodendron tulipifera L.

Magyar név:
Tulipánfa

Familia:
Magnoliaceae
Család:
Liliomfafélék
Leirás

Magas termetű, fiatal korában kúpos, később terebélyes tartóágas koronájú, lombhullató fa. Egyenletesen repedezett szürke vagy barna kérgét hálózatos, rombusz alakú árkok borítják. Hajtásai fényesek és kopaszok, lapos, 1 cm hosszú, tojásdad rügyeit két barna vagy zöldes rügypikkely fedi. Nagy, 4-karéjú leveleit kihajtáskor kerek csúcsú pálhák védik, pálhái később lehullanak. A levéllemez ép szélű 10-20 cm-es, válla lekerekített, csúcsa szélesen levágott vagy kicsípett. Színe élénk zöld, fonáka viaszos, kissé világosabb, szürkés árnyalatú, ősszel aranysárgára színeződik. Levélnyele meghaladhatja a lemez hosszúságát Hajtásvégi, magányos virágait bimbóban 3 fellevél borítja. Kinyílva előtűnik hat kívül sárgászöld, belül halványsárga-narancssárga lepellevelei, melyek sok hosszú, vastag porzót és sok termőlevélből kialakuló tobozra emlékeztető termőt vesznek körül. Termése világosbarna szárnyas aszmagokból álló terméscsoport. Impozáns termete és mutatós virágai miatt Európában már több mint 300 éve ültetett díszfa.


Magasság

50 m


Virágzás

Június-július


Termésérés

szeptember


Származás

Észak-Amerika keleti és délkeleti része


Élőhely

Lombhullató erdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: