TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Ligustrum vulgare L. - Közönséges fagyal
Latin név:
Ligustrum vulgare L.

Magyar név:
Közönséges fagyal

Familia:
Oleaceae
Család:
Olajfafélék
Leirás

Tövétől sűrűn elágazó bokor termetű, lombhullató kisfa. Ágai és vesszői szürkésbarnák, rügyei aprók, gömbölydedek. Sötétzöld, bőrnemű levelei keresztben átellenesen vagy hármas örvösen állnak, hosszúkás-lándzsásak, ép szélűek, válluk és csúcsuk egyaránt tompán kihegyezett, hosszuk 3-6, szélességük 1-2 cm között változik. Levelei ősszel az antociánoktól lilásfeketére, majd sárgásra színeződnek. Enyhébb teleken lombját csak tavasszal, lombfakadás előtt hullatja le. Apró, négytagú, émelyítő illatú, krémfehér virágai 5-6 cm hosszú hajtásvégi bugavirágzatokban nyílnak. A családra jellemzően egy virágban csak két porzó fejlődik, ezek a párta csövéhez forrtak, portokjuk kicsi. Kétrekeszű, felső állású magházából tojásdad vagy csaknem gömbölyű, lila húsú, fényes fekete bogyótermések fejlődnek. Terméseit madarak terjesztik emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Nyírott, sövényként fakultatív örökzöld japán rokonát, a széleslevelű fagyalt (L. ovalifolium Hassk.) széles körben ültetik. Ez kissé magasabb termetű és erőteljesebb növekedésű, levelei majdnem kétszer olyan szélesek.


Magasság

3-5 m


Virágzás

Május-július


Termésérés

szeptember


Származás

Európa


Élőhely

Lombhullató erdők, erdőszélek.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: