TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Cydonia oblonga Mill. - Birs
Latin név:
Cydonia oblonga Mill.
Cydonia maliformis Mill., Cydonia vulgaris Pers.

Magyar név:
Birs
birskörtvély, bisóma, büzösalma

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Kis fa vagy kis kiterjedésű, sűrű sarjtelepű cserje. Fája sötét barna, kérge 5-10 cm-es, függőleges irányban válik le. Hajtásai élénk barnák, végeik ellaposodók. Termőrészei (vegyes rügyek) a vesszők végén találhatóak csak. Levelei szórt állásúak, egyszerűek, ép szélűek, rövid (1 cm) levélnyelűek, oválisak vagy kerekdedek, színűk szőrös, fonákuk gyapjasan szőrös. Úgynevezett lombtartó faj: elhalt levelei következő év tavaszáig (folyamatos hullás mellett) a növényen maradnak. Őszi lombszíne sárgás-barna. Virága hímnősek, világos rózsaszín, szirmai ráncosak, csipkés szélűek. Termése alma áltermés, kívül dúsan szőrös, aranysárga, csúcsa bordás-púpos. Gyümölcsének alakja lehet körte alakú (var. piriformis (Medik.) Schneid) vagy alma alakú (var. maliformis (Mill.) Schneid). Ízletes termését nyersen és feldolgozva (lekvár, birssajt, pálinka, likőr) fogyasztják. Gyógynövény: magas C-vitamin tartalmú termése mellett magját (Cydoniae semen) magas nyálkaanyag-tartalma miatt bőrgyógyászatban és kozmetikai iparban is, illetve hashajtóként is alkalmazzák. Fája kemény és értékes. Számos fajtáját ("Kostantinápolyi", "Bereczki", "Leskoáci") termesztik.


Magasság

5-6 m


Virágzás

Április-május


Termésérés

október-november


Származás

Kelet-, Dél- és Nyugat-Ázsia


Élőhely

kertekben, de néha elvadul


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: