TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Crataegus oxyacantha L. - Cseregalagonya
Latin név:
Crataegus oxyacantha L.
Crataegus laevigata (Poir.) DC.

Magyar név:
Cseregalagonya
kétbibés galagonya

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Közepes termetű, szabálytalanul ágas kis fa. Vesszői szürkés-világosbarnák, rügyei aprók, gömbölyded-tojásdad alakúak. Ágtövisei 5-20 mm hosszúak. Levelei széles visszás-tojásdadok, kissé bőrneműek felső harmadukban 3-5-karéjúak, 2-5 (ritkán 1-6) cm hosszúak, válluk lekerekített vagy ék alakú. Színe sötétzöld, fonáka kékeszöld, az érzugokban szőrös. Pálhái sarló alakúak, fűrészes szélűek. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, 15-20 mm átmérőjűek, sokvirágú, felálló sátor virágzatokban nyílnak. Egy virágban 2-3 bibe fejlődik, melyeket sok porzó vesz körül. A vacokserleg szőrös, csészelevelei kétszer olyan hosszűak mint szélesek. Termése tojásdad vagy kerekded, 12 mm hosszú, skarlátpiros, egyhén szögletes, a csészelevél-maradványok szétállók. Levele, virága és termése az egybibés galagonyáéhoz hasonlóan gyógyhatású. Telt piros virágú fajtáját (C. laevigata cv. Paul's Scarlet) díszfaként gyakran ültetik.


Magasság

2-10 m


Virágzás

május elejétől június közepéig


Termésérés

szeptember


Származás

Nyugat- és Közép-Európában őshonos


Élőhely

Üde lombos erdők (főleg cseres-tölgyesek)


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: