TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex divisa HUDS.
Magyar név:
Csátés sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Évelő, szürkészöld növény. Gyöktörzse több mm vastag, kúszó, tarackos. Szára 10-15 cm magas, kissé élezett és alig érdes. A levéllemez felálló, 1-4 mm széles, többnyire sima, fokozatosan kihegyesedő és színe kissé érdes. Virágzata hosszúkás, szaggatott füzér, melyben a visszás-tojásdad alakú füzérkék ülők. A füzérkék száma 5-7. A porzós virágok a füzérke csúcsán találhatók. A pelyvák gesztenyebarna színűek, középen egy világos sávval, hosszúkás-kihegyezett tojásdad alakúak és a tömlő hosszával megegyezők v. kissé rövidebbek. Tömlő 2.8-3.6 mm hosszú, széles ovális, hossza 1.5-szer nagyobb a szélességénél, zömök, féldomború, sötétbarna, hátoldalán hosszanti erekkel sűrűn bordázott (erek száma 3-11-ig), felszíne fényes. (Hegi szerint a tömlő csőre 2.8-3.5 mm, valójában ez az egész tömlő hossza, mert a csőr egészen rövid vagy hiányzik.
A makk kb. 2.2 mm hosszú, szélesen ovális, hossza 1.5-szer nagyobb a szélességénél, mindkét vége felé (töve felé valamivel erősebben) kihúzott, lapított, sötét szürkésbarna, felszíne sima.
Virágzás: Április-június.
Méret: 10-15cm
Élőhely: Nedves rétek - láp- ás mocsárrétek - növénye.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: