TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex elata ALL.
Magyar név:
Zsombéksás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Évelő, szürkészöld, 20-100 cm magas, nagy zsombékot képező faj. Felálló szára élesen háromélű, felső részében erősen érdes. Tőálló, lemez nélküli tőlevélhüvelyei sárgásbarnák, fényesek, nagyok és éles ormójúak. A lemezes hüvelyek is sárgásbarnák. A levéllemez 2-5 mm széles, ormóshátú, szürkészöld, a virágzatnál rendszerint rövidebbek. Virágzata 4-6 hengeres, 2-6 cm hosszú, felálló füzérkéből áll, amelyek közül az alsók ülők vagy rövid nyelűek, termősek, a felső 1-3 ülő és csak porzós virágokból áll. Az alsó murváskodó levél lomblevélszerű, a virágzatnál rövidebb. A pelyvalevelek tompák vagy hegyesek, kb. 3 mm hosszúak, feketék v. pirosbarnák, világos középerűek, háromnegyed v. olyan hosszúak, mint az érett tömlő. A tömlő 3-4 mm hosszú, kerülékes vagy középen a legszélesebb, mindkét oldalán homorú, gyengén 2-6 erű, igen rövid csőrös, kopasz. Bibe száma 2.
Virágzás: Április-május.
Méret: 20-100cm
Élőhely: Magassásosok karakterfaja, de nádasokban, éger- és fűzlápokban, lápréteken is előfordul.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: