TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex buxbaumii WAHLENB.
Magyar név:
Buxbaum-sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: A Carex buxbaumii laza gyepű, évelő növény. Gyöktörzse világosbarna tarackokat fejleszt. Szára mereven felálló, magassága 35-90 cm, vastagsága 1-2 mm. Levele szürkészöld, szélessége 3-7 mm között változhat, rövidebb a szárnál. Az alsó levélhüvelyek különböző árnyalatú vörösesbarnák, széleiken rostokra hasadozók.
Virágzata 3-8.5 cm hosszú, egy végálló, elkülönült sávokban porzós és termős virágokat tartalmazó füzérkéből, továbbá 2-4 oldalsó termős füzérkéből áll.
A csúcsi füzérke felálló, általában nagyobb a többinél, 9-25 mm hosszú, 5-12 mm széles. Bunkó, vagy buzogány alakú, a hím és női virágok határánál a legszélesebb. A termős füzérkék nagyon rövid nyelűek, a legfelső többé-kevésbé ülő. A legalsó kissé nagyobb a többinél.
A termős virág pelyvája hosszúkás tojásdad, jól látható, fogazott szálkacsúccsal. A szálkacsúcs nélkül 3-4 mm hosszú, sötét vörösesbarna, világosabb középsávval. A porzós virág pelyvája lehet kissé világosabb, fokozatosan keskenyedő. A tömlő felfelé elálló, ellipszoid alakú, gyengén háromélű, 3-4 mm hosszú, 1.5-2.5 mm széles, világoszöld. Nagyon rövid, kétfogú csőrbe keskenyedik, a csőrfogak külső éle kifelé hajlik (szétáll), vagy a csőr alig észrevehetô. A tömlő felülete sűrűn papillás. A bibék száma 3. A termés háromélű, kb. 2 mm hosszú, a tömlőt nem tölti ki.
Méret: 35-90cm
Élőhely: Nálunk magassásosokban és kékperjés lápréteken él.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: