TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex buekii WIMM.
Magyar név:
Bánsági sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Sűrűn gyepes, erős, kúszó rizómájú növény. Szára 45-110 cm magas, kifejezetten, majdnem szárnyasan háromélű, erősen érdes. Tövén az allevelek szélesek, vörösesbarnák, v. barnák, szúrós hegyűek, bőven fejlődnek, felfelé fokozatosan hosszabbodnak és átmennek a lomblevelekbe. Szélükön feltűnő, hálózatos rostok válnak le. A levélhüvelyek világosbarnák-sárgásak, vöröses futtatással. Számos meddő hajtás fejlődik, melyek levélhüvelyei álszárakat alkotnak. A levéllemez 3-8 mm széles, lapos, szélén visszahajló, kb. olyan hosszú, mint a szár. A virágzat 1-3 porzós és 3-5 termős füzérkéből áll, egymáshoz közel helyezkednek el, többnyire egyenesek, az alsók nyelesek. A legalsó virágzati murvalevél lomblevélszerű, nem hüvelyező, rövidebb a virágzatnál. A porzós füzérke 2.5-4.5 cm hosszú, 2-3.5 mm széles, szálas, v. orsóalakú. A termős füzérke 4-10 cm hosszú, 2.5-5 mm széles, tömött, alján lazább és elkeskenyedő, felső felében a legvastagabb. Előfordul, hogy a felső termős fűzérke a csúcsán porzós. A termős pelyva lándzsás, feketés, v. sötétbarna, világos középsávval, rövidebb, v. hosszabb és sokkal keskenyebb, mint a tömlő. A porzós pelyva nagyobb, tompás, sötét-, v. feketés vörösesbarna, világos középsávval. A tömlő 2-2.3 mm hosszú, visszástojásdad, v. tojásdad, belső oldalán lapos, kívül domború, sárgászöld, v. bíborosan pettyezett. Csőre rövid, ép. A bibék száma 2. A termés visszástojásdad.
Virágzás: Május-június.
Méret: 45-110cm
Élőhely: Patakvölgyek mocsárrétjein, magassásosokban, patakmenti magaskórósokban található.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: