TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex digitata L.
Magyar név:
Ujjas sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Gyepes csomókat alkotó, élénkzöld növény. Gyöktörzse rövid, elágazó. Szára a csomóhoz képest oldalállású, 5-25 cm magas, lapított-háromélű, v. majdnem hengeres, felül többé-kevésbé érdes, v. sima. Tövén az allevelek sötétvörösek, a levélhüvelyek sötét-, v. barnásvörösek. A levéllemez 2-4 mm széles, merev, áttelelő, lapos, eléggé hirtelen csúcsba keskenyedő. A nyelvecske 0.5-1.5 mm hosszúságú, lekerekített. A virágzat 1 porzós és 1-3 hosszú (max. 3-4 cm) nyelű termős füzérkéből áll. A felső termős füzérke a porzós fölé nyúlik, ezért utóbbi oldalállásúnak látszik. A virágzati murvalevél pelyvaszerű, hártyás, sokkal rövidebb a virágzatnál. Hüvelye rövid (2-3.5 mm), de néha elérheti a 2 cm hosszúságot is, barna-vörösesbarna színeződésű. A porzós füzérke 1-1.5 cm hosszú, szálas-lándzsás. A termős füzérke 0.8-3 cm hosszú, szálas, nagyon laza, 4-10 virágú. A termős pelyva rövidebb a tömlőnél (3-4.5 mm), visszástojásdad, tompa csúcsú, bíboros, v. vörösesbarna, jól fejlett zöld középsávval. A középér a csúcson gyakran rövid szálkaként kilép. A porzós pelyva hosszúkás, tompa, vörösesbarna, szélén fehér hártyás. A tömlő megnyúlt visszástojásdad, nyeles, kb. 4 mm hosszú, háromélű, zöldes, később vöröses-barnás, csúcsa felé egyenletesen, röviden molyhos, látható erek nélkül, elég hirtelen keskenyedik a rövid, kúpos, kissé ferde és barnás, ép csőrbe. A bibék száma 3. A termés visszástojásdad, háromélű, nyeles.
Virágzás: Április-április.
Méret: 5-25cm
Élőhely: Erdőkben eléggé gyakori.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: