TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex brizoides L.
Magyar név:
Rezgő sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 20-50 cm magas, évelő, laza gyepet alkotó, hosszú tarackos növény. Szára háromélű, vékony, puha és csak a virágzat alatt érdes. A tőlevélhüvely barna, a levéllemez 1.5-3 mm széles, puha, szélein kissé érdes és gyakran lekonyuló vagy visszahajló. A levél virágzás idején rendesen hosszabb a szárnál. Virágzata 3-6 füzérkéből összetett laza füzér. A füzérkék közel állnak egymáshoz a virágzati tengelyen, kissé görbültek, keskeny lándzsa alakúak, érés idején visszás-tojásdadok. Az alapi résznél találjuk a porzós, csúcsukon pedig a termős virágokat. A pelyvák halványbarnák vagy sárgásfehérek, zöld ormóval. A tömlő hosszúkás-lándzsás, 3 mm hosszú, tövétől szárnyas élű, vörösbarna zöld erezettel. A csőr széles-tojásdad alapi részből hirtelen hegyesedik ki. A bibeszám 2. A termés nagyon kicsi, lapos-tojásdad, barna.
Virágzás: Május-június.
Méret: 20-50cm
Élőhely: Mészkerülő, hegyvidéki-síksági, közép-európai faj. Vizenyős, humuszos, tömött agyag- vagy öntéstalajon, gyertyános-, tölgyes-, bükkös-erdőkben, kőrisligetekben, erdei vágásokban, erdőszéleken, erdei patakok mentén gyakran állományképző nagy tömegben találjuk.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: