TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Betula pendula ROTH
Magyar név:
Közönséges nyír
Familia:
Betulaceae
Család:
Nyírfafélék
Jellemzők: 25 m-ig megnövő, többnyire hajlott törzsű fa. Az ágak felfelé törők, többszörösen elágazó, nyúlánk gallyakban végződnek. A kéreg sárgásbarna, sima, fényes, fehér paraszemölcsös. Fiatal korban kialakul a fehér, gyűrűsen leválló bőrpara, az idősebb törzsek kérge sötétszürke, mélyen repedezett. A fiatal fák felálló hajtásai bibircsesek a gyantát kiválasztó, majd beszáradó mirigydomboktól. A rügyek kúposak, hegyesvégűek, csúcsuk elhajló, kiemelkedő levélalapon ülnek. A levelek 3-7 cm hosszúak, rombusz alakúak, levágott vagy kissé ékvállúak, kihegyesedő csúcsúak, kétszeresen fűrészes szélűek. A porzós barkák 4-6 cm hosszúak, 1-3-asával a hosszúhajtások végén fejlődnek. A termős füzérek magánosan állók, zöldek. A makkocska termések 3-5 cm hosszúak, hosszú kocsányú terméságazatban fejlődnek. A makkocska 1-2 mm hossszú, tojásdad, sárgásbarna színű.
Virágzás: Április-május.
Méret: 15-25m
Élőhely: Társulásközömbös, de inkább mészkerülő faj.




A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: