TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Berberis vulgaris L.
Magyar név:
Borbolya
Familia:
Berberidaceae
Család:
Borbolyafélék
Jellemzők: 1.5-2 m magas. vesszősen kihajló ágú cserje, kérge sárgásszürke. Hajtásai bordásak, a nóduszok duzzadtak, rajtuk háromágú vagy szárnyasan elágazó, lapos tövisek ülnek. Rügyei a hosszúhajtásokon tojásdadok, a rövidhajtások csúcsán kúposak, a barna rügypikkelyek végei szétállók. Levelei nagyrészt a rövidhajtásokon halmozottan állnak, visszás tojásdadok, tompa csúcsúak és hosszan nyélrefutó vállúak, szélük szálkás fűrészes. A levéllemez kissé bőrszerű, kemény, savanyú ízű. Virágai a rövidhajtásokon 4-7 cm hosszú, csüngő fürtökben nyílnak. A virágok sárgák, a harang alakú lepel 6 külső és 6 belső lepelből áll, a belsők tövén nektáriummal. Porzója 6, bibéje a termőn ül, zöld színű. Termése 10 mm hosszú, élénkpiros ovális bogyó 2 maggal.
Virágzás: Április-május.
Méret: 150-200cm
Élőhely: Erdős-sztyep növényzetben, erdőfoltok szélein és út menti cserjésekben. Melegkedvelő tölgyesek kísérő cserjéje.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: