TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Betula pubescens EHRH.
Magyar név:
Molyhos nyír
Familia:
Betulaceae
Család:
Nyírfafélék
Jellemzők: 20 m-nél alacsonyabb fa. Törzse sudarlós, koronája kúpos, ágai mereven felfelé irányulók, sohasem csüngők. Kérge fehér, gyűrűsen felrepedező. Az ágak kérge sötétszürke, majdnem fekete. Hajtásai sötétbarnák, szürkésbarnák, kezdetben sűrűn gyapjas szőrösek,később kopaszodók. Rügyei kissé oldalra görbülők, alapjuknál hengeresen elkeskenyedők, nem ragadósak, pikkelyei éle pillás. Levelei tojásdadok, 3-5 cm hosszúak, lekerekített vállúak, hegyes csúcsúak, szabálytalanul kétszeresen fűrészesek. A levéllemez vastag, fénytelen, kezdetben ragadős és szőrös, később kopaszodó, de az érzugokban mindig szakállas. A levélnyél rövid és szőrös. A virág- zaton a murvapikkelyek többé-kevésbé szőrösek, középkarélya megnyúlt, oldalkaréjai szögletesek és kissé előreirányulóak, színükön molyhosak. A makkocska hosszúkás- elliptikus, szárnyai legfeljebb 1.5-szer olyan szélesek, mint a makk. Védendő boreális reliktum faj.
Virágzás: Április-május.
Méret: 1-20m
Élőhely: Tőzegmohás, lápos területeken társulásalkotó, de mészkerülő bükkösökben, fenyvesekben is megtalálható.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: