TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Lycoperdon foetidum Bonord.
Latin név:
Lycoperdon foetidum Bonord.
Magyar név:
-
Familia:
Lycoperdaceae
Család:
Pöfetegfélék
Termőtest: gömbölyű vagy körte alakú, 2-5 cm, kis tönkrésszel; felszíne világosbarna, kis, piramisszerűen tömörülő tüskékből álló exoperídiummal; kétrétegű perídiummal
Tráma,termőréteg: a termőtest belsejében
Hús: az exoperídium piramisszerűen tömörülő apró, világosbarna tüskékből áll; az endoperídium éretten barna, a lehulló tüskék után hálózatos; a gleba éretlenül fehér, később sárgásolív, majd barna, a meddő tönkrészben sokáig fehér marad, a spórák érésekor a termőtest csúcsán lyuk keletkezik, itt "pöfögnek" ki a spórák
Termőhely és idő: mindenféle erdőben júliustól októberig, elterjedt, nem gyakori
Spóra: spp. barna, sp. 4-4,5 µm, gömb alakú, sima vagy szemcsés
Megjegyzés: Fiatalon, míg a gleba fehér, addig ehető, ízletes. A jellegzetes apró tüskés exoperídium és a színe miatt a világosabb, apróbb tüskés, főleg cseres-tölgyesben termő Lycoperdon molle és a sötétebb, lucosokban termő Lycoperdon umbrinum fajokkal téveszthető össze.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: