TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Lycoperdon mammiforme Pers.
Latin név:
Lycoperdon mammiforme Pers.
Magyar név:
-
Familia:
Lycoperdaceae
Család:
Pöfetegfélék
Termőtest: gömbölyű vagy körte alakú, 3-5 cm, kis tönkrésszel; felszíne fehéres, táblás, pelyhes, nagy maradványokból álló exoperídiummal; kétrétegű perídiummal
Tráma,termőréteg: a termőtest belsejében
Hús: az exoperídium táblás, pelyhes; az endoperídium sokáig fehéres, éretten barna, szemcsés; a gleba éretlenül fehér, később sárgásolív, majd barna, a meddő tönkrészben sokáig fehér marad, a spórák érésekor a termőtest csúcsán lyuk keletkezik, itt "pöfögnek" ki a spórák
Termőhely és idő: lomberdőkben júliustól októberig, ritka
Spóra: spp. barna, sp. 3-4 µm, gömb alakú, tüskés
Megjegyzés: Fiatalon, míg a gleba fehér, addig ehető, ízletes. A jellegzetes exoperídium és a színe miatt más fajokkal nem téveszthető össze. Valamelyest hasonló Lycoperdon fajoknak nincs táblás, pelyhes exoperídiumuk.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: