TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Lycoperdon umbrinum Pers.:Pers.
Latin név:
Lycoperdon umbrinum Pers.:Pers.
Magyar név:
Üstökös pöfeteg
Familia:
Lycoperdaceae
Család:
Pöfetegfélék
Termőtest: gömbölyű vagy körte alakú, 3-6 cm, tönkrésszel; felszíne barna, piramisszerűen összeálló tüskékből álló exoperídiummal; kétrétegű perídiummal
Tráma,termőréteg: a termőtest belsejében
Hús: az exoperídium tömörülő tüskékből áll; az endoperídium éretten okkeres, a lehulló tüskék után sima; a gleba éretlenül fehér, később sárgásolív, majd barna, a meddő tönkrészben sokáig fehér marad, a spórák érésekor a termőtest csúcsán lyuk keletkezik, itt "pöfögnek" ki a spórák
Termőhely és idő: lucosokban júliustól októberig, ritka
Spóra: spp. barna, sp. 4,5-5,5 µm, gömb alakú, szemcsés, apró sterigmával
Megjegyzés: Fiatalon, míg a gleba fehér, addig ehető, ízletes. A jellegzetes összeálló tüskés exoperídium és a színe miatt a világosabb, letörölhető tüskés Lycoperdon molle és a szintén világosabb, hálózatos endoperidiumú Lycoperdon foetidum fajokkal téveszthető össze.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: