TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita lividopallescens Gill.
Latin név:
Amanita lividopallescens Gill.
Magyar név:
-
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (6)-10-12-(16) cm, vékony húsú, törékeny, harang alakúból domború, későn kiterülő, nem púpos, felszíne sima, széle hosszan bordázott. színe világos, halvány: krémszürke, szürkésbézs, szürkésokker, ált. burokmaradványok nélkül.
Lemezek: középsűrű, szabadon álló, fehér, később halvány krémfehér.
Tönk: (9)-12-15-(20) x (1)-1,5-(3) cm, karcsú, merev, hengeres, lefelé enyhén, egyenletesen szélesedő, üregesedő, sima v. szálas, fehér v. halvány kalapszínű. Gallér nincs, bocskor fejlett, de törékeny, fehéres-krémszínű, esetleg világos okker árnyalattal.
Hús: kemény, később puhul, fehér, nem színeződik.
Termőhely és idő: melegkedvelő, füves tölgyesekben, meszes talajon. Nyártól koraőszig.
Spóra: fehér, gömb v. majdnem gömb alakú, (10)-11-12-(14) x (8)-10-12-(14) µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető.
Elkülönítő bélyegei:
  • Világos, nem púpos kalap
  • fehéres tönk és bocskor.

Összetéveszthető a szintén világos kalapú Amanita vaginata fajjal (alapvetően szürke kalap, fehér tönk, fejlett, maradandó bocskor), ezért valószínű, hogy gyakoribb, mint amilyennek ismerjük.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: