TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita vaginata (Bull.:Fr.) Vitt.
Latin név:
Amanita vaginata (Bull.:Fr.) Vitt.
Magyar név:
Szürke selyemgomba
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (4)-4,5-7-(12) cm, törékeny, vékony húsú, lehet sugarasan berepedező, oválisból hamar kiterül, középen mindig púpos, felszíne sima, széle erősen bordás. Világosszürke v. barnásszürkés, ált. kevés barnával. Burokmaradványok ritkán vannak, ha mégis, akkor ált. egy nagy, fehér darab.
Lemezek: hófehér, középsűrű, szabadon álló.
Tönk: (6)-11-15-(20) x 1-1,5-(2) cm, karcsú, üreges, lefele kissé, szabályosan szélesedő, fehér, sima v. finoman szálas-szemcsés. Gallér nincs, bocskor bő, erősen fejlett, felső részén elálló, kívül-belül fehér, akár 3 cm magas is lehet.
Hús: vékony, fehér, puha, vizenyős, nem színeződik.
Termőhely és idő: füves, nedves lomb- és fenyőerdőben. Elterjedt, gyakori tavasztól őszig.
Spóra: fehér, gömb alakú, (9)-9,5-12-(13) µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető. Változatos faj, színben és méretben egyaránt. Számos változatát tartják számon, ezek közül sok már faji rangra emelkedett. Egyértelmű határozóbélyegei az alapvetően világosszürke kalap + fehér, sima v. szálas-szemcsés tönk + kívül-belül fehér, bő bocskor. Megemlítendők a var. plumbea (Schaeff.) Quél. et Bat., mely sötét ólomszürke v. sötét barna-feketésszürke kalapú, illetve az Amanita badia (Schaeff.) Bon et Contu - Sötétbarna selyemgomba, melyet sokan változatnak tartanak. Ez utóbbi kalapja egyszínű sötétbarna, gesztenyebarna, esetleg kevés szürkével, tönkje fehéres v. barnás, nedves, savanyú talajú lucos, nyíres élőhelyen terem. Ezen taxonok a többi tulajdonságaikban nem térnek el az alapfajtól.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: