TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita mairei Foley
Latin név:
Amanita mairei Foley
Magyar név:
Ezüstfehér selyemgomba
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (4)-6-10 cm, vékony húsú, törékeny, harang v. félgömb alakúból kiterülő, nem púpos, felszíne sima, fényes, széle bordás. Színe egynemű szürke, ezüstszürke, esetleg kis barna árnyalat lehet. Burokmaradvány, ha van, akkor nagy, összefüggő, fehér.
Lemezek: sűrű, szabadon álló, fehér, öregen lehet szürkés árnyalattal, éle lehet fűrészes
Tönk: 6-12 cm, hengeres, karcsú, törékeny, üregesedő, lefele egyenletesen vastagodó, sima, fehér, később lehet szürkés, kígyóbőrszerű mintázottság rajta. Gallér nincs, bocskor jól fejlett, ált. tulipánszerűen kiterül, fehér, esetleg halvány szürke árnyalattal.
Hús: törékeny, fehér, nem színeződik
Termőhely és idő: Lomb- és fenyőerdőben. Nem gyakori, nyártól őszig.
Spóra: fehér, hosszúkás-elliptikus, 10-12-(14) x 8-10 µm Egyes irodalmi adatok szerint lehet gömb alakú is, (8)-10-12 µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető.
Elkülönítő bélyegei:
  • szürke, ezüstszürke kalap
  • tulipánszerűen kiterülő bocskor
  • tönkhöz viszonyítva nagyobb kalap, mint a többi selyemgombának.

Több szerző szinonimaként tartja számon az Amanita argentea Huijsman taxont, mely leírás alapján fejlettebb bocskorában, világosabb ezüstszürke kalapszínében és kisebb, de a fenti fajjal átfedő spóraméretében különbözik tőle.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: