TERRA Alapítvány

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Befejezett projectek:

Hazánk növényvilága I. ütem

Az Alapítvány első, "Hazánk növényvilága" című projectjének célja kettős: egyrészt megismerteti az érdeklődőkkel a hazánk területén élő növényeket, segít egy-egy ismeretlen, érdekes növény azonosításában, másrészt a biológia szakos egyetemi hallgatók számára oktatási segédanyagként is szolgál. A project anyaga felöleli a magyar flóra edényes növényeinek nagy részét. Célunk egy olyan, bárki által használható számítógépes növénylexikon összeállítása volt, mely hazánk területén élő növényekről tartalmaz minden lényeges információt, beleértve a növény fotóját, leírását, termőhelyére vonatkozó képi és szöveges információkat. A lexikon-program segítségével kereshetünk a növények, élőhelyek vagy társulások között, így egy addig számunkra ismeretlen növényt is néhány megfigyelt jellegzetessége alapján hamar azonosíthatunk. A project anyaga mind az Internet hálózaton, mind CD-ROM-on is elérhető.

A project támogatói:

City Rádió - Debrecen, Raiffeisen-Unicbank, Debreceni Fiók, Pegasus Imaging Corporation, Központi Környezetvédelmi Alap

A project fotósai, kik több, mint 6000 válogatott felvétellel segítették az Alapítványt:
Bartha Csaba, ifj. Boldogh Sándor, dr. Erdei Zsolt, Jakab Gusztáv, Kis Enikő, Molnár Attila, dr. Nagy Miklós, Raksányi Zsolt, Sulyok József, Vidéki Róbert, Zólyomi Szilárd, Zsoldos István

A CDROM programjának készítői: dr. Erdei Zsolt, Zólyomi Szilárd

Az Aggteleki- és Gömör-Tornai karsztok bemutatása

Ezeken az oldalakon hazánk ezen tájainak szépségébe, vadregényességébe próbálunk egy kis betekintést adni, és reméljük, sikerül kedvet csinálni a terület személyes bebarangolásához is. Bízunk benne,hogy ezeken a lapokon megtalál sok mindent, amit a területről, élővilágáról, az itt található Aggteleki Nemzeti Parkról, a terület barlangjairól tudni szeretne, és akár egy túra előkészítéséhez is találhat fontos információkat. Jó böngészést!

A projectet részben támogatta:

Központi Környezetvédelmi Alap

Cianid- és nehézfémszennyezések a Tiszán, 2000 tavaszán

Ezeken az oldalakon a 2000 telén/tavaszán a Tiszát ért romániai nagy szennyezési hullámok hatását próbáljuk bemutatni, különös hangsúlyt fektetve a szennyezések előtti, érintetlen Tisza bemutatására is. Reméljük, összeállításunk elgondolkodtató lesz mindenki számára, és közösen próbálunk tenni az ellen, hogy ez az eset megismétlődjön.

A projectet támogatta:

Központi Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat

Jelenleg is futó projectek:

A gombák világa

A természetben járva számtalan szebbnél szebb gombával is találkozhatunk, ezekről igyekszünk összeállítani egy teljes értékű gombaismertetőt. Természetesen lapunk nem pótolja a képzett gombaszakértőt egy-egy kosár szedett gomba elfogyasztása előtt, de ahhoz mindenképpen segítséget kíván nyújtani, hogy a kosárba csak az ehető gombákat szedjük... A projectet a felajánlott SZJA 1%-okból finanszíroztuk.Jelenleg már csak kisebb finomításokat tervezünk, a meglévő, de még fel nem dolgozott fotók beintegrálását, illetve egy hatékonyabb keresőt.

Fák és cserjék

A Hazánk növényvilága anyagában zömmel a lágyszárú növényeket mutattuk be, most egy régi adósságunkat szeretnénk törleszteni a fásszárúak bemutatásával. A természetben járva ezen növények azok, amive mindenki találkozik, és magismerésük is talán a legkönnyebb. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani anyagunkkal. A projectet a felajánlott SZJA 1%-okból finanszírozzuk.

Sokszempontú határozók

A TERRA határozók úgynevezett sokszempontú határozók, melyek használata során a határozás alatt gyakorlatilag az összes számbajöhető jellegre vonatkozó kérdésből választva, a jelenleg megfigyelhető bélyegek alapján végezheti a határozást. A határozók egyrészt web-en keresztül, másrészt saját számítógépére/androidos készülékére letöltve is használhatók. Az itt megtalálható kész határozók mellett az ilyen határozók készítéséhez segítséget nyújtó ingyenes programokat is letöltheti szerverünkről. A projectet a felajánlott SZJA 1%-okból finanszírozzuk.

Előkészületben lévő projectek:

A csodálatos Természet

A természetben járva napról napra akad egy-egy megismételhetetlen pillanat, ezekből a megörökített pillanatokból adunk közre egy csokorra valót mindenki számára.

Ehhez a szerverhez a Széchenyi Terv keretében, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által a civil
szervezetek támogatására kiírt pályázat eredményeképpen juthattunk hozzá.
Utoljára módosítva: 2020.12.04.

Design: