TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Viburnum opulus L.
Magyar név:
Kányabangita
Familia:
Caprifoliaceae
Család:
Bodzafélék
Jellemzők: 5 m-ig megnövő, több törzsű cserje. Kérge sötétszürke, finoman repedezettt. A fiatal hajtások gyengén bordásak, fényesek, az idősebbek feketések. A rügyek nagyok, szárhoz simulóak, nyúlánk tojásdadok, hegyes csúcsúak, vörösesbarnák, a csúcsrügy fejletlen. A levelek 5-10 cm átmérőjűek, kerekdedek, 3-5 karéjúak, melyek kihegyesedő csúcsúak, durván fogasak, ék vagy gyengén szíves vállúak, fonákuk halványzöld, kiemelkedő, pehyes erű. A pálhalevelek szálasak, ősszel pirosra színeződnek. A virágzat végálló, sátorozó bogernyő, a virágok illatosak. A szélső virágok meddők,a szirmok nagyok, szétterülők, a belsők termékenyek aprók. A termés gömbölyű piros csontár, kellemetlen szagú.
Virágzás: Április-június.
Méret: 0-5m
Élőhely: Ártereken, liget- és láperdőkben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: