TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Veronica triphyllos L.
Magyar név:
Ujjaslevelű veronika
Familia:
Scrophulariaceae
Család:
Tátogatófélék
Jellemzők: 5-10 cm magas, egyéves, ősszel csírázva áttelel. Felálló, alsó felében alágazó szárú, mirigyes, töve gyakran bíborszínű. Alsó levelei nyelesek, kerekded-tojásdadok, durván csipkések, a felsők nyeletlenek, ujjasan hasadtak,a középső szelet nagyobb. A legfelső levelek épek, lándzsásak. Virágai laza murvaleveles fürtben fejlődnek. A virágok magánosak, kocsányaik valamivel hosszabbak a csészecimpáknál, a szártól elállók és akkorák vagy hosszabbak, mint a toktermés. Csészecimpái tojásdadok, olyan hosszúak vagy hosszabbak, mint a termés. A pártája kerék alakú, 8-11 mm átmérőjű, sötétkék, 5 cimpájú, az alsó cimpa gyakran fehér, torka sárgás. Toktermése lapított, töve felé duzzadt, szélesebb a hosszánál, 5 mm hosszú, szív alakú, csúcsa szívesen kicsípett, mirigyes. Magva pirosasbarna, csésze alakú, 1-2.5 mm hosszú, szemölcsös.
Virágzás: Március-június.
Méret: 5-10cm
Élőhely: Szántóföldeken, parlagon, legelőkön, cserjésekben, elsősorban homok- és vályogtalajon.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: