TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Primula elatior (L.) GRUFB.
Magyar név:
Sugárkankalin
Familia:
Primulaceae
Család:
Kankalinfélék
Jellemzők: 10-30 cm magas, a kocsány felső része lágyan molyhos-pelyhes. Csak tőlevelei vannak, melyek széles elliptikusak vagy tojásdadok, szélük csipkés-fogacskás vagy ép, ráncosak, széles vagy fogas nyélbe keskenyedők. A nyél többnyire olyan hosszú, mint a lemez. Fonákuk is zöld, rövid, elálló, szőrös. A fiatal levelek hátragönygyölt szélűek. Kénsárga virágai hosszú tőkocsányú ernyőkben állnak, lefelé csüngnek, karimájuk 2 cm-es, cimpái gyengén kicsípettek, torka nem vagy alig foltos. A csésze csöves, 5-15 mm hosszú, szűk, öt éle zöld, fogai finoman kihegyezettek, pelyhesek. A zöld csésze a pártacsőre, illetve később a rendszerint hosszabb tokra szorosan rásimul.
Virágzás: Április-április.
Méret: 10-30cm
Élőhely: Bükkösökben, szurdokerdőkben, égerligetekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: