TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Phyllitidi - Aceretum
Magyar név:
Szurdokerdő mészkövön
Jellemzők: A szurdokerdők hegyvidékeink mély, hűvös, nedves és párás, meredek falú völgyeinek jellegzetes társulása. A völgyfalakat általában a törmeléklejtő-erdőkhöz hasonló fajok borítják, míg a völgyaljakban a felhalmozódó nitrogéndús avar és szerves törmelék miatt nitrogén kedvelő növények telepednek meg. A hűvös mikroklíma miatt e társulások jónéhány havasi növényritkaságot és jégkorszaki maradványfajt őriznek.
Szurdokerdő mészkövön (Phyllitidi - Aceretum)
A Bükk, a Tornai-karszt, a Naszály, a Vértes és a Bakony jellemző szurdokerdő társulása. Állományai mindig mészkő alapkőzeten, bázisgazdag talajokon találhatók. Igen fajgazdagok, sok északi maradványfajjal, pl. Arabis alpina, Scopolia carniolica, Viola biflora, Clematis alpina, Ribes alpinum. A cserjeszint fejletlen, sokszor hiányzik. A völgyaljakban a nitrogénkedvelő nagy csalán, vérehulló fecskefű és a falgyom tömegesen jelenik meg. A kidőlt fákat vastag mohaszőnyeg takarja.
Fajok: Arabis alpina - Havasi ikravirág
Chelidonium majus - Vérehulló fecskefű
Clematis alpina - Havasi iszalag
Ribes alpinum - Havasi ribiszke
Scopolia carniolica - Farkasbogyó
Urtica dioica - Nagy csalán
Viola biflora - Sárga ibolya
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: