TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Erythronium dens-canis L.
Magyar név:
Kakasmandikó
Familia:
Liliaceae
Család:
Liliomfélék
Jellemzők: 15-25 cm magas, hagymagumós évelő. Levelei tőállásúak, hosszúkás-lándzsásak, 6-9 cm hosszúak, 1.5-4.5 cm szélesek, kissé húsosak, átellenesek, számuk rendszerint 2, ritkán három. A levelek színe élénkzöld vagy hamvasszürke alapon szabálytalan alakú, barna foltos. A virágzás előrehaladtával a foltok fokozatosan kifakulnak. Tőkocsány 10-25 cm magas. Virága bókol. Leplei harang alakúak, hosszúkás-lándzsásak, 2.5-4 cm hosszúak, lekerekített csúcsúak, élénk bíborpirosak vagy rózsaszínűek. A kinyílás kezdetén előrenéznek, majd későb hátrahajlanak és így láthatóvá válik a fehér foltos torok és a virágból kiálló kékes porzók a bibével. Termése háromélű, sokmagvú tok.
Virágzás: Február-április.
Méret: 15-25cm
Élőhely: Bükk- és gyertyán elegyes erdők
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: