TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Veronica hederifolia L.
Magyar név:
Borostyánlevelű veronika
Familia:
Scrophulariaceae
Család:
Tátogatófélék
Jellemzők: 5-30 cm magas, elfekvő vagy felegyenesedő szárú, dúsan ágas, néha legyökeresedő szárú, borzas egyéves. ősszel csírázva telel át. Levelei nyelesek, kissé szíves alapból kerekded-tojásdadok vagy vese alakúak, 3-7 karéjúak, a középső karéj a legnagyobb. A virágok levélhónaljiak, egyesével ülnek a murvásodó levelek hónaljában, hosszú kocsányúak, de nem hosszabb a murvásodó levélnél. A csésze cimpái széles szíves-tojásdadok, a tok körül szárnyasan szegletesen állnak össze. A kerék alakú párta 2 mm, lila vagy halvánkék, négykaréjú. Tok termése visszás szív alakú, gömbölyű, rekeszei egy-két magvúak. A kocsány 4-5-ször hosszabb a terméses csészénél. Korong alakú magva 2.5 mm átmérőjű, sötétbarna, ráncos.
Virágzás: Március-június.
Méret: 5-30cm
Élőhely: Szántóföldeken, parlagon, bokros, cserjés helyeken tömeges.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: