TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Euonymus europaea L.
Magyar név:
Csíkos kecskerágó
Familia:
Celastraceae
Család:
Kecskerágófélék
Jellemzők: 1.5-4 m-ig növő cserje vagy kis fa. Koronája szabálytalan, vázágai görbék, vízszintesen szétterülők. A kifejlett növényen a rövidhajtások uralkodnak. Kérge barnásszürke, világosabb hosszrepedésekkel. A hosszúhajtásuk többé-kevésbé 4 élűek, simák sötétzöldek, esetleg barnán paralécesek. Rügyei tojásdadok, zöldek, pikkelyeik barna szegélyűek, bogárhát alakúak, szárhoz simulók. Levelei hosszúkás elliptikusak vagy lándzsásak, 3-8 cm hosszúak, ékvállúak, hegyes csúcsúak, finoman, csipkésen fűrészes szélűek, mindkét oldaluk kopasz, de a fonák erei érdes-pelyhesek lehetnek. Levelei ősszel ibolyás-pirosra színeződnek. Virágzata 3-8 virágú álernyő, a virágok 4 tagúak, a szirmok hosszúkás tojásdadok, zöldessárgák. Termése 10-12 mm átmérőjű, éretten világospiros, tompán négyélű tok. A zömök tojásdad magvakat a narancssárga arillusz teljesen befedi. Magjai mérgezőek.
Virágzás: Május-május.
Méret: 1-4m
Élőhely: Alföldi, domb- és hegyvidéki erdőkben egyaránt előfordul.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: