TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Daphne cneorum L.
Magyar név:
Henye boroszlán
Familia:
Thymelaeaceae
Család:
Boroszlánfélék
Jellemzők: 10-20 cm magas, szárai vastag tőből mereven felegyenesedők (Daphne cneorum ssp. arbusculoides ) vagy lecsepülve, messze elnyúlva a földön hevernek (Daphne cneorum ssp. cneorum). A fiatal hajtások pelyhesedők. Levelei ék alakú vállból szálas-lándzsásak vagy visszástojásdadok, 1-2 cm hosszúak, 2.5-3 mm szélesek, lapos szélűek, csúcsokon apró szálkásak, kopaszok, felül fényes sötétzöldek, fonákukon fénytelenül világoszöldek, kékesek. A fűszeres illatú virágok 4 tagúak, rózsaszínűek vagy ciklámenpirosak a leveles hajtás csúcsán végállló, dús virágú csomót alkotnak. A termés bőrnemű csontár, pelyhes és sárgásbarna. Védett, endemikus faj.
Virágzás: Április-május.
Méret: 10-20cm
Élőhely: Mészkő- dolomit sziklagyepeken Daphne cneorum ssp. cneorum illetve erdei fenyvesekben, mészkerülő gyertyános- és cseres tölgyesekben Daphne cneorum ssp. arbusculoides.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: