TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Crataegus monogyna JACQ.
Magyar név:
Egybibés galagonya
Familia:
Rosaceae
Család:
Rózsafélék
Jellemzők: Cserje vagy 10 m-ig növő fa. Lombozata laza, szabálytalan hajtásrendszerrel. Hajtásai világos vörösesbarnák, kopaszak, fényesek, általában erősen tövisesek, a tövisek 8-20 mm hosszúak, érett hajtásai szürkések. Rügyei kicsinyek, kúpos tojásdadok, barnák. Levelei ékvállból széles tojásdadok vagy rombos tojásdadok, 4-6 cm hosszúak, 3-7 hasábúak, a bemetszések a féllemez közepéig vagy azon túl érnek. Az öblök nyitottak, a hasábok tompák vagy hegyesek, ép szélűek, csak csúcsuk körül fogasak. A levéllemez kissé bőrszerű, a fonáka halvány kékeszöld. Virágai 10-18 virágú, sátorozó bugákban nyílnak. A virágok fehérek, 12-15 mm átmérőjűek. Termése tojásdad vagy eliptikus, 6-10 mm hosszú, élénkpiros, a csészék a termésre simulók, A termésben egy kőmag van, háti oldalon 2-3 barázdával.
Virágzás: Április-június.
Méret: 1-10m
Élőhely: Tölgyesekben, tölgyelegyes erdőkben, cserjésekben, erdőleromlási stádiumokban. Pionír jellegű cserje.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: