TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Colchicum autumnale L.
Magyar név:
Őszi kikerics
Familia:
Liliaceae
Család:
Liliomfélék
Jellemzők: Nevét a monda szerint Colchis városáról kapta, mely a város a méregkeverők hazája volt. Medea, a colchisi király leánya e növényt használta a mérgei készítéséhez. A hitrege szerint az őszi kikerics egyébként annak a bájitalnak földrehullot cseppjéből nőtt, melyet Medea 9 éjszakán át összegyűjtött hegyi virágokból készített, hogy vele férjének Jasonnak (Pherai tyranossa) apját, Aesont megfiatalítsa.
Évelő. A virágokat alul barna vagy világosabb színű hüvelyek veszik körül, amelyeken belül a jövő tavaszon kifejlődő 4-5 lomblevelet látjuk fejletlen állapotban. A virág leple alsó részében kb. 20-30 cm hosszú halvány csövet alkot, fent pedig 6 visszás-tojásdad alakú, világos rózsaszínű, ritkán fehér levélcimpába megy át. Ezek 3.5-5 cm hosszúak. A 3 külső cimpa valamivel nagyobb, mint a három belső. A porzók aljukkal a lepelcimpákhoz nőttek, száluk felváltva 1-1.5 cm hosszú, a portokok 7--8 mm hosszúak és nyíl alakúak. Termője a lepelcsövében mélyen a tönkön található meg, felső állású, háromüregű, 3 végig szabad bibeszála van, ezek alul fehérek, felül kifelé görbültek és kissé vastagodottak, hússzínűek. A bibék belül sárgák. A termések május végén, június hóban jellenek meg a talaj felett, mivel ilyenkor a tönk megnyúlik és a termést a tavasszal fejlődő 4-5 lomblevéllel együtt a talajból kitolja. A szár alján ilynkor már ott találjuk az új gumót, amely őszre a virágokat fejleszti. Levele 25-30 cm hosszú, hoszas lándzsás alakú, 2-5 cm széles, épszélű élénk sötétzöld, fényes. Toktermése 3-4 cm hosszú, előbb zöld, majd barna, bőrnemű, felfúvódott, sokmagvú és 3 kopáccsal nyílik. Magvai 2-2.5 mm átmérőjűek, gömbölyűek, aljukon húsos kiemelkedéssel, sötétbarna színűek, finoman pontozott felülettel, friss állapotban ragadósak.
Virágzás: Augusztus-október.
Méret: 20-30cm
Élőhely: Mocsárrétek, üde kaszálórétek, irtásrétek.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: