TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Brometum tectorum
Magyar név:
Mészkedvelő egyéves gyep
Jellemzők: Száraz kontinentális klímahatásokhoz kötődő, karbonátos futóhomok vagy humuszos homoktalajokon létrejött társulás, mely az országban több helyen is megtalálható, legtipikusabb állományai azonban a Duna - Tisza közén figyelhetők meg. Szemben az évelő nyílt homoki pusztagyeppel tápanyag-többlet jellemző rá, amely különösen a nitrogén esetében kifejezett. A nagyobb vízigényű homoki társulások kiszáradása miatt kerülhet ez a többlet a talajba, de műtrágyázás, legeltetés és taposás is közrejátszhat eme folyamatban.
A növényzet borítása kis mértékű, főleg az egyéves fajok az uralkodók, mellettük igen sok moha és zuzmó is él e területeken (Tortula ruralis, Cladonia foliacea, Cl. rangiformis). Jellemző egyéves növényei a Bromus tectorum, B. squarrosus, B. mollis, Erophila verna, melyeknek a virágzása és a termés érlelése a nedvesebb, tavaszi időszakra esik. A Kochia laniflora,Polygonum arenarium esetében a termésképzés nyár végére ill. őszre esik. További jellemző fajai: Secale sylvestre, Tribulus terrestris, Cenchrus incertus.
Fajok: Bromus mollis - Puha rozsnok
Bromus squarrosus - Berzedt rozsnok
Bromus tectorum - Fedélrozsnok
Cenchrus incertus - Átoktüske
Cladonia foliacea
Cladonia rangiformis
Erophila verna - Ködvirág
Kochia laniflora - Homoki seprőfű
Polygonum arenarium - Homoki keserűfű
Secale sylvestre - Vadrozs
Tortula ruralis - Háztetőmoha
Tribulus terrestris - Királydinnye
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: