TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)

Magyar név:
Ponty

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
27   5-7
-------
 5-7
34   
III 5 (6)  III (IV) (15) 16-21 (22)   
Jellemzők

Megnyúlt testű, oldalról lapított, változóan magas hátú hal. Feje közepes méretű, szája kicsi és csúcsba nyíló , fölső állkapcsán és szájszögletében 1-1 pár rövid bajuszt visel. Orra tompán lekerekített, hossza jóval nagyobb a szem átmérőjénél. Hosszú hátúszójában 15-22 elágazó sugár van, az úszó széle egyenesen levágott vagy enyhén homorú, és az elején lévő bognártüske hátsó oldala erősen fogazott. Farkalatti úszójában 5-6 osztott sugár van, előttük a csonttüske szintén fogazott. Oldalvonala teljes, pikkelyes pontyoknál 32-41 pikkely számolható rajta. A tenyésztésben korábban nagyobb arányt képviselő tükörpontyoknál inkább csak a hátúszó alatti sorban és a faroknyélen találunk pikkelyeket. A nagyobbak hossza 40-50 cm, de 1 méter fölött is lehet. Hazánkban előfordul egy un. "sodrófaponty" másnéven nyurgaponty. Ennek testhossza majdnem háromszorosa a testmagasságnak (Cyprinus carpio morpha hungaricus).


Élettani sajátosságok

A faj táplálkozási habitat alapján a bentikus fajok közé sorolható. Tápláléka vegyes, ennek megfelelően az omnivor csoportba sorolható.


Élőhely

A folyók dévérzónájának jellemző hala, amelyet másként pontyzónának is neveznek. A lassú vizet kedveli, de jól alkalmazkodik, ezért a paduczóna aljától a torkolatig előfordulhat. Az állóvizek közül a sekély, jól fölmelegedő, gazdag fenékfaunával rendelkező tavak felelnek meg legjobban igényeinek, de nem hiányzik a mélyebb víztározókból, holtágakból sem. Csekély oxigénigénye a mocsaras helyeken is lehetővé teszi jelenlétét, de az áttelelése itt bizonytalan.


Elterjedés

Eredete nem egyértelműen bizonyított. Egyes vélemények szerint őshazája kis-Ázsia, míg mások ezt a távol-keletre teszik. Tény, hogy a pleisztocénban már Európa szerte elterjedt. Telepítése révén ma gyakorlatilag minden földrész édesvizeiben megtalálható.


Természetvédelmi státusz

A magyarországi természetes vízi állományok a telepítéseknek köszönhetően stabilak, vagyis a faj tömegesnek tekinthető, azonban ha figyelembe vesszük a természetes vízi pontyformák arányát, akkor a helyzet nem ennyire kedvező. Ezt az állapotot tovább rontja, hogy természetes vizeink jelentős része az alzat minőségére rendkívül érzékeny nem ivadékgondozó fitofil ponty szaporodására alkalmatlanná vált!


Halászati hasznosítás

Halgazdaságaink legnagyobb mennyiségben nevelt és tenyésztett hala, amelyet horgászvizekbe is igen nagy tételben telepítenek.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: