TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Ctenopharyngodon idella (Valenciennes, 1844)

Magyar név:
Amur
Fűponty

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
42   6-7
-------
 5
45   
III-8  III-7  2 (1). 4 (5) - 4 (5). 2 
Jellemzők

Teste megnyúlt, hengeres. Feje kicsi, homloka széles. Ajkai vaskosak, szája félig alsó állású. Pikkelyei aránylag nagyok, vastagok. Faroknyele magas. Nagy növésű hal, nagysága meghaladhatja az 1 métert is.


Élettani sajátosságok

Ivarérettségét 6 éves kora környékén éri el, szaporodása a nagyobb folyók sodrában történik. Ikrája a megtermékenyítés után többszörösére duzzad, lebegve sodródik az áramlással. Herbivor faj, táplálékát főleg a magasabb rendű vízinövényzet alkotja. Betelepítésének is az egyik fő oka az volt, hogy a vízi-és mocsári növényzet ritkítására használják.


Élőhely

Eredeti elterjedési területén folyóvízi halként tartják számon, de táplálékát a csendesebb vizekben találja meg. Magyarországon a legtöbb nagyobb víztérbe betelepítették, főként tavakban, csatornákban és a folyók márna-, illetve dévérzónájában fordul elő.


Elterjedés

Kelet-ázsiai faj, eredeti élőhelye az Amur középső és alsó folyása, valamint annak vízgyűjtő területe. Emellett megtalálható Kína nagy folyóiban is. Előnyös tulajdonságai miatt Európába XX. század közepétől telepítették be. Ma már a legtöbb kontinensre betelepítették állományait. Magyarországra 1963-ban telepítették be, nagyobb folyóinkban ívását is megfigyelték.


Természetvédelmi státusz

Magyarországon betelepített faj, védettséget nem élvez.


Halászati hasznosítás

Halastavakban nagy számban tartják, részben a vízinövényzet kordában tartására. A természetvédelmi törvény értelmében telepíteni természetes vízbe nem szabad.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: