TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Abramis brama (Linnaeus, 1758)

Magyar név:
Dévérkeszeg
Dorozsmás keszeg, Szent György keszeg

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
50   11-14
-------
 6-8
58   
III 23-28  III (8) 9 (10)   
Jellemzők

Oldalról lapított, magas testű faj. A hát vonala gyengébben a hasi oldal erősebben ívelt. A hát vonalában főleg a kifejlett egyedek esetében egy törés figyelhető meg. Feje kicsi szája félig alsó állású. Pikkelyei az oldalvonaltól felfelé haladva kisebbednek. A pikkelyek a hát közelében körülbelül feleakkorák, mint az oldalvonalnál. A legnagyobb keszegfajunk, akár fél méteres nagyságot is elérhet.


Méret10-25cm
Élettani sajátosságok

Táplálkozási habitat csoportosítás szerint a bentikus, táplálkozási guild szerint az omnivor csoportba tartozik. A faj a nem ivadékgondozó fito-litofil szaporodási guildbe sorolható.


Élőhely

A dévér szinttájú vízterek névadó halfaja. Ennek ellenére - igaz inkább a vízátfolyásos - állóvizekben is nagyobb állományai élhetnek, ennek megfelelően az eurytop csoportba sorolható, előfordulása szerint tömeges, tolerancia szintje szerint toleráns.


Elterjedés

Az euroszibériai faunakomplexum termofil csoportjához tartozik. Palearktikus elterjedésű, kizárólag Dél-Európa egyes területeiről hiányzik. A Duna vízrendszerében őshonos.


Természetvédelmi státusz

Az egyik leggyakoribb keszegfajunk, amely a legtöbb magyarországi víztérből előkerül. Nem élvez védelmet.


Halászati hasznosítás

A kifogott mennyiség tekintetében a horgászok és a halászok zsákmányában is az egyik legjelentősebb tétel. Köszönhető egyrészt annak, hogy tágtűrésű faj, tehát szinte mindenféle magyarországi víztérben előfordul. Kedveltségének egyik legfőbb oka, hogy nagyobbra nő, mint a többi keszegféle.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: