TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Ulmus glabra Huds. - Hegyi szil
Latin név:
Ulmus glabra Huds.
Ulmus montana With., Ulmus scabra Mill.

Magyar név:
Hegyi szil

Familia:
Ulmaceae
Család:
Szilfélék
Leirás

Magas termetű, tojásdad vagy terebélyes koronájú lombhullató fa. Törzse többnyire már alacsonyan elágazik és több gyakran csavarodott sudárra ágazik. Feltörő ágai ívesen lehajlók, végük gyakran a földig ér. Kérge eleinte sima, szürke, később hosszanti árkokra repedezik, sötétszürkévé, sötétbarnává válik, a kéreg árkainak mélyén a friss héjkéreg vörösbarna színű. Vesszői vastagok, feketésbarnák, merev, rövid serteszőrökkel borítottak. Rügyei kúp alakúak, egyszínű feketésbarnák, rozsdabarna szőrzettel. Váltakozó szórt állású levelei nagyok, 10-16 cm hosszúak, néha ugyanilyen szélesek. A levélnyél rövid és vastag, a levéllemez visszás tojásdad, csúcsa hirtelen elkeskenyedő, válla részaránytalan (aszimmetrikus). A hegyi szil jellemzője, hogy levelei között elvétve háromcsúcsúak is vannak (levél felső részén a csúcs mellett kétoldalt két hegyes karéj-kezdemény látható). A levél széle egyeletlenül kétszeresen fűrészes, fogai előre hajlók, a levél színi oldala matt sötétzöld, érdes tapintású, fonáka világosabb zöld, a vastagabb erek mentén finom fehér szőrzettel. Apró, csökevényes virágtakarójú virágai kora tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak. A virágrügyből csoportosan előbúvó virágok színét a borvörös portokok adják. Termései még lombfakadás előtt fejlődésnek indulnak, ekkor a fát halványzöld pamacsokként borítják. Mire a szilfák kilombosodnak, körszárnyas lependéktermései világosbarnára érnek és lehullanak. Az érett termés 1,5-2 cm hosszú, kocsánya alig egy milliméteres, a makk a termés közepén helyezkedik el. Szereti a hűvös, nedves éghajlatot, tápdús, üde talajban szépen fejlődik. Helyenként parkokban díszfának is ültetik.


Magasság

40 m


Virágzás

február-március


Termésérés

május


Származás

Észak-Európától Nyugat-Ázsiáig


Élőhely

Főleg középhegységi lombos erdőkben az északi lejtőkön gyakori, üde gyertyán- és bükkelegyes erdők fája, az Alföldön ritka.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: